Leider blijven in tijden van crisis. Hoe doe je dat?

Hoe blijf je leider van jezelf en anderen in stressvolle tijden? Hoe zorg je dat je innerlijke hero groot blijft? Het is een ongeëvenaarde tijd. We verkeren wereldwijd in nagenoeg dezelfde omstandigheden. Toch zie je verschillen tussen mensen hoe hier mee wordt omgegaan. Dan bedoel ik niet of je je wel of niet aan de regels of voorschriften houdt. En het virus krijgen is natuurlijk verschrikkelijk. Dus ik hoop dat als je dit leest je gezond bent. 

Want dit gaat over krachtig blijven ondanks deze situatie. En daarmee een leider zijn die je familie, bedrijf of organisatie helpt goed door deze crisis te komen. Dean Graziosi heeft 10 punten op een rij gezet, waarmee je jezelf kunt trainen om vitaal en veerkrachtig te blijven met een focus op de toekomst. Ondanks de omstandigheden, want daar hebben we geen invloed op. 

Focus op wat je hebt en niet op wat je hebt verloren, of wat er nu niet (meer) is. Je favoriete restaurant is dicht, je vrienden of familie kun je even niet zien. Maar gelukkig, we hebben facetime bellen en afhaalrestaurants voor diner thuis. En borrelen met vrienden via Zoom. We hebben er allemaal mee te maken. Je hebt een keuze hoe je er mee om gaat. Je kunt kijken naar wat je mist en je miserabel voelen. Je kunt ook kijken naar wat je hebt en je gelukkig prijzen. Wees dankbaar voor wat er wel is en laat je niet overmannen door negatieve gedachten en emoties die je verlammen. Wees de poortwachter van je mind.

Focus je op een grotere toekomst. Wat kan je vandaag doen wat bijdraagt aan je gewenste toekomst? Welk zaadje kun je planten? Het heeft geen zin in je achteruitkijkspiegel te kijken als je vooruit wilt. Zeg nee tegen de dingen die niet bij je toekomst passen en ja tegen wat bijdraagt en je verder helpt en voorbereid.

Gedraag je als een onderzoekende reporter. Kijk wat er gebeurt en waar je op in kan spelen. Kom met innovaties die oplossingsgericht zijn. Nu gaat bijna alles virtueel. En wie weet hoe lang dat blijft. Speel er op in waar mogelijk. Volg een cursus, geef lessen of kijk naar een rolmodel. Neem de verantwoordelijkheid als leider, pak je rol en kijk wat jou verder brengt.

Beoordeel jezelf. Let op de woorden die je zegt. Tegen jezelf, over de situatie en tegen anderen. Zorg voor krachtwoorden en geen ‘ik geef het op het wordt toch niks’ kretologie. Je onderbewustzijn registreert het en maakt je daardoor onzeker. Het wordt dan net een sneeuwbal die aan de verkeerde kant van de klif naar beneden rolt. Groter en groter, met een niet te stoppen stroom aan negativiteit.

Creer momenten van Flow state. Zorg dat je in de creatieve innovatieve mindset komt. Denk vooral aan waar je heen wilt. Welke oplossingen je wilt realiseren. Door meditatie, muziek en/of bewegen gaat je positiviteit naar een volgend level. Maak je inner hero sterk en wees trots op je kwaliteiten.

Wees de observeerder van jezelf en laat geen negatieve gedachten, emoties of invloeden toe. Angst helpt je niet verder. Probeer niet alles m.b.t. Corona te volgen en uit te pluizen als het niet bijdraagt aan positiviteit. Wees zelf de baas van je mind en laat gedachten en gesprekken die je niet dienen lopen. Ontwikkel gewoontes waarbij je je gelukkig voelt. 

Voed je mind. Vergroot je vermogens en geschiktheid voor de volgende stap. Leer van mensen die je zijn voor gegaan en een expert op het gebied van jouw toekomst. Lees boeken. Vergroot je kennis. Maak een plan en strategie daar te komen waar je wilt zijn. 

Kom ook in actie als je hoofdpijn hebt. Doe altijd wat je je hebt voorgenomen. Vind de motivatie door te gaan. Ga niet twijfelen als je je evenniet goed voelt en haak niet met een excuus af. Professionals gaan altijd door.

Creer een volgend level in denken. Dan krijg je een volgend level in acties en betere resultaten. Hoe meer jezelf gelooft dat je het resultaat kunt bereiken, hoe intensiever je acties zullen zijn. Vertrouwen is eerst, dan je acties en dan je resultaten.

Begin met het eindbeeld, je visie, voor ogen. Zie in geur en kleur waar je heen wilt. Denk het, voel het emotioneel en laat het door je heen stromen.  Voel welk plezier en excitement het geeft als je het resultaat ebt bereikt. Het is de brandstof die jouw motor laat draaien.

Hoe we kijken en denken naar wat er om ons heen gebeurt, bepaalt welke emoties we ervaren en hoe we er ons bij voelen. Wil je de leider van je leven zijn en zorgen dat anderen op je kunnen bouwen en vertrouwen, dan kan dat door het bovenstaande in acht te nemen. Dan kun jij het sprankelende shining licht zijn wat we in deze ongelooflijk bijzondere en onzekere tijd nodig hebben.