Een uitspraak van mijn moeder van zeker 20 jaar geleden. Haar motto toen ze voorzitter was van de Anbo en ze wekelijks op vrijdag activiteiten organiseerde voor ouderen in Almere Stad.

Met dit motto was ze haar tijd ver vooruit. Dat wat nu overal onder de aandacht wordt gebracht, over bewegen en gezond leven, was in ons gezin ‘normaal’. 

Wij (mijn twee broers en ik) zijn groot gebracht met sport, bewegen en sober eten. Misschien in mijn jeugd gemakkelijker dan nu. Toch heb ik het overgebracht op mijn kinderen altijd bleven sporten. Al moest ik ze elke dag halen en brengen. 

Vroeger was assortiment in de supermarkt veel beperkter. Pas 60 jaar geleden kwamen de eerste supermarkten en dan niet eens overal. Mijn moeder ging naar de slager, bakker en groenteboer. Dus bij ons kwam er geen frisdrank, chips of ander ‘junkfood’ in. Ook toen het volop in supermarkten aanwezig was niet.

Eten was ondergeschikt aan sport. Er stond altijd wel een kliekje klaar voor iemand die vlak voor, tijdens of vlak na etenstijd een training had. Het leek vaak wel een duiventil.

Mijn moeder waterpolode, mijn vader voetbalde, ik ging wedstrijdzwemmen en waterpoloën evenals mijn broers. Allemaal andere trainingstijden. En alles op de fiets.

Zelf heb ik vanaf mijn 8ste jaar heel wat uren in het zwembad doorgebracht. Voor schooltijd eerst zwemmen. In de ochtend vroeg op en ’s avonds op tijd naar bed. Ook tijdens de middelbare schooltijd. Gewone regels toch.

Klasgenoten uit die tijd herinneren zich ook dat ik zwom..want ik meestal met nat haar in de klas.

Het is een goede basis gebleken om in 1978 in het eerste NL dameswaterpolo team tijdens de WK in Berlijn te spelen. Nog officieus, maar we wonnen! Net als later in 1980.

Wereldkampioen van de toen nog kleine waterpolo wereld (en ik scoorde de winnende goal…). Overigens werd dat toen niet uitbdundig gevierd…maandag’s gewoon weer aan het werk.

Het is dus niet vreemd dat ik van mijn passie voor sport, mijn beroep wilde maken. Aanvankelijk als ‘gymjuf’ maar uiteindelijk als CIOS sportleidster. Nasast training geven ook organiseren. Mensen plezier laten beleven aan bewegen en stimuleren om te gaan bewegen. Sport en Fun gaan heel goed samen.

In die tijd (eind jaren 70 en jaren 80) mocht ik bij mijn eerste baan bij bureau sport & recreatie in Almere, uitvoeren wat ik bedacht. Aan sportactiviteiten en evenementen. Budget genoeg. Voor activiteiten van jong tot oud. Met als memorabel evenement ‘het spel zonder grenzen’ in Indoorsportcomplex.

En eigenlijk doe ik het nu nog steeds. Niet in de sport. Maar wel in onder andere leiderschapstrainingen en bij teambuilding, waar ik praktijk opdrachten combineer met mentale opgaven en theorie. 

Denken, durven en doen. Wisselwerking mind & body. En nu met veel meer kennis, ervaring en bagage. Van mind&body. Sport, bewegen en mentale training is en blijft een belangrijk onderdeel van mijn leefstijl.

Passend bij mijn missie gezond, wijs en vitaal ouder worden en hiertoe anderen inspireren. Waaronder te beginnen mijn kinderen en kleinkinderen.  En verder voor wie wil, helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Het blijkt steeds meer hoe belangrijk bewegen en gezond leven is. Juist nu in de strijd tegen corona, waarbij het versterken van je immuunsysteen essentieel is. Iets wat je wel zelf kunt beinvloeden. 

In mijn trainingen ga ik uit van de drie pijlers of krachten die je leefstijl bepalen en van invloed zijn op je mentale emotionele staat van zijn.

  1. Onze fysiologie. Hoe we omgaan met ons lichaam (bewegen, ontspannen, slapen, voeden).
  2. Onze focus. Waar we naar kijken of op gefocust zijn (naar wat we hebben of missen, wat wel kan of niet kan).
  3. Onze woordkeuze. Zowel wat we tegen onszelf zeggen in bepaalde situaties (vanuit historie die je niet je toekomst moet laten bepalen) en tegen anderen over onszelf.

Deze drie krachten bepalen je keuzes en vormen je gewoontes en gedrag, dus je identiteit.

De vraag is ben je blij met wie je nu bent, wat je doet of hoe je je voelt? Als het mezelf betreft onderzoek ik altijd of en op welk vlak ik uit koers ben geraakt…en herpak dan.

Wil je meer weten of ervaren hoe je je koers bepaalt? En hoe je ‘back on track’ komt? Neem dan contact op.

Word creator van je leven en bepaal de waarden en condities die bij jou passen!

Succes!